Oczywiście zaczniemy od zakupu boczku, ale musimy założyć je już go macie.

Po pierwsze zaczynam od odkrojenia skóry.

Następnie należy boczek dokładnie wymyć pod bieżącą wodą.

 

Następnie znajdujemy pojemnik do którego włożymy nasz boczek.

 

Przygotowujemy mieszankę soli i przypraw.

Sól peklowa – około pół płaskiej łyżeczki od herbaty na każdy kilogram mięsa.

Sól morska – pół łyżeczki na każdy kilogram mięsa

Owoce jałowca – klika szt. (rozgniatamy)

Ząbki czosnku – siekamy i dodajemy 1 ząbek na 1 kilogram mięsa

Liść laurowy – 1 lub 2 szt.

 

Odkładamy boczek na 24h

Po tym procesie boczek musi obeschnąć ponieważ sól spowoduje wyciśnięcie wody z mięsa.

 

Wędzenie

Wędzimy na zrębkach olchowych i śliwowych, ja dodaję jeszcze gruszę.

Czas wędzenia około 3 godzin. na 3 kg mięsa. Oczywiście zależy jak mocno rozgrzejecie wędzarnię.

Ja staram się utrzymywać około 60 st C

 

Rażenie

Po uwędzeniu przekładamy boczek do garnka i parzymy w niegotującej się wodzie około 80 st.C przez minimum 2 godziny

 

Gotowe

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.